Dezvoltarea personală

M-am înspăimântat un pic zilele trecute când am citit un articol destul de vehement la adresa dezvoltării personale. M-am întrebat dacă nu a pornit la vale ca un bulgăre de zăpadă trendul împotriva trainingurilor de dezvoltare personală…

Și din ce în ce mai des văd oameni care spun că e o prostie să mergi la traininguri din astea.

Și mi-e ciudă că piața s-a umplut de nume „mari” care propovăduiesc „binele” într-un mod mai puțin… cum să-i zic… profesionist. Iar oamenii ăștia „mari” sunt prezenți la toate evenimentele și dau din gură peste tot. Și oamenii au înțeles greșit ce e dezvoltarea personală, au ales să nu se lase mânați ca oile în săli de 200-300 de participanți unde un „cineva” ține un TRAINING.

Și eu, dacă aș participa doar la din astea mi s-ar face lehamite și aș concluziona rapid că e o mare gargară cu trainingurile de dezvoltare personală.

Dar nu e așa. Trainingurile NU sunt așa. Alea sunt niște prezentări, nici măcar seminarii.

În primul rând dezvoltarea personală înseamnă să îți dezvolți acele abilități pe care le poți folosi la orice loc de muncă (abilități transversale). Fie că ești mecanic auto, fie că ești top manager ar cam trebui să ai abilități de comunicare și aici e mult de vorbit, dar o voi lăsa așa; să ai un pic de abilități pe identificare și cunoaștere a emoțiilor și reacțiilor tale la aceste diferite emoții, pentru a-ți putea gestiona mai bine comportamentul; să știi ce și cum te face fericit ca să poți lucra cu mai mult spor etc.

Iar apoi, trainingurile nu se țin nicioadată în grupuri mai mari de … să zicem 20, dar 20 întins la maximum. De obicei, grupul perfect pentru un training este de 12 persoane. Și, da, se poate face în grup (contrar unui argument citit pe net) pentru că uneori poți învăța din, te poate ajuta experiența celorlalți.

Dar mă opresc din vorbit, că nu ajută pe nimeni. Faptele vorbesc mai bine.

Din 2012 tot încerc să ofer oamenilor care au avut experiențe neplăcute cu trainingul, oportunitatea de a gusta training adevărat.

Și în vara asta facem training pentru degustat: sesiuni de 2/4 ore cu prețuri de 19 – 59 lei la Școala de vară Crilia.

Și mă opresc aici… până încep o campanie de promovare a trainingului pe bune…

Leave a Comment