Vrăjeala training-ului de dezvoltare personală

_NK23206Mi-e un pic frică de valul de dezvoltatori personali apăruți repede și recent. Au ajuns pe la urechile mele lucruri urâte despre domeniul în care pun cel mai mult suflet.

Am vreo 15 ani de când sunt băgată până peste urechi în domeniul training și dezvoltare personală și mă ia cu fiori pe șira spinării când aud despre cursuri „țepe”, despre „vrăjeala” din dezvoltarea personală. Mi-e frică, ce mai! Mi-e frică de ducerea domeniului în ridicol.

Ceva s-a întâmplat cu oamenii. Ceva se întâmplă și expresia „dezvoltare personală” își pierde sensul, capătă unul negativ de tipul „vrăjeală”, „fum”, „praf în ochi”.

Și îmi spun acolo în sinea mea, ori de câte ori stă să mă apuce un nou val de revoltă împotriva lui X sau lui Y care e autointitulat „trainer, speaker, coach, scriitor, social media specialist și consultant” că e loc sub soare pentru toată lumea, că e ok atâta vreme cât eu mă străduiesc să îmi fac treaba bine, să ajut oamenii, să lucrez cu ei.

E ok, e ok, e ok. Până nu mai e ok. Nu mai e ok pentru că, deși dai bine în poze, feedback-ul de la participanți e că ești slab. Nu mai e ok pentru că, deși ai fost invitat ca „speaker” la un eveniment și te-ai îmbrăcat frumos și ai și convins pe cineva să povestească în fața camerei cât de fain ai fost tu, apoi oamenii nu mai vin la tipul ăsta de evenimente, își pierd încrederea, nu mai au chef să-și piardă timpul. Și e absolut normal.

De regulă sunt adepta lui „fă mai multe chestii pozitive” (de genul: fac eu un program de training of trainers ca oamenii) și nu a lui „arată cu degetul că e nașpa”. Numai că am început să obosesc. Nu renunț, sunt doar obosită și agasată și enervată de impresia oricărui personaj care știe să lege 2 cuvinte că poate de azi pe mâine să devină trainer pac-pac și să contribuie la imaginea negativă a domeniului.

Și o să-mi treacă și o să-mi vină mie o idee genială de „fă mai multe chestii pozitive”  și atunci să vedeți!

Pentru că știu, pentru că văd că dezvoltarea personală nu e „vrăjeală”. Ajută oamenii, ajută echipele, ajută companiile! #jurperoșu

Leave a Comment