Tips & Tricks pentru un prezentator


Fii pregatit! Adica foarte bine pregatit. Informeaza-te temeinic cu privire la subiectul prezentarii pe care vrei sa o sustii. In cazul in care participantii vor cere lamuriri in legatura cu anumite aspecte, e bine sa poti trece dincolo de ce ai pregatit sa spui.

Repeta! Repeta introducerea acasa de cateva ori astfel ca startul tau sa fie unul ferm si coerent. Repeta aspecte de care nu esti sigur. Acest lucru iti va da siguranta.

Introducere scurta! Maxim 10 minute. Incearca sa respecti o structura clara si cat mai explicita.Salută participantii, prezinta-te, mentioneaza tema prezentarii, prezinta foarte pe scurt ce subiecte ai sa abordezi, mentioneaza cand primesti intrebari, meentioneaza cat va dura prezentarea ta.

Zambeste! Acest lucru va spune despre tine ca esti o persoana deschisa si abordabila, iar publicul se va simti mai relaxat. Nimanui nu ii place sa participe la o prezentare tinuta intr-o atmosfera tensionata, cu oameni incruntati si frustrati. Exceptii: daca tii un discurs despre catastrofe, morti, raniti etc. nu e cazul sa zambesti.

Evita memorarea. Daca te apuci sa inveti cuvant cu cuvant un discurs cu siguranta va exista un moment in care vei uita un cuvant, o fraza si iti va fi foarte greu sa te redresezi. Lasa-ti creativitatea sa lucreze pe shita pregatita.

Relationeaza cu publicul tau! Profita de pauzele de cafea pentru a relationa cu publicul. Nu fugi in coltisorul tau de „Prezentator” imediat ce a inceput pauza. Ai ocazia acum sa simti pulsul prezentarii si sa faci ajustari daca e cazul.

Informatii pe bucatele! Structureaza informatia pe sectiuni mici. Nu uita ca timpul de atentie la adulti e undeva la 20 de minute. Daca vorbesti continuu mai mult de 20 de minute, fii sigur ca publicul tau va incepe sa se gandeasca la „floricele pe campii”

Foloseste exemple din experienta personala! Acest lucru va da un aer de veridicitate si siguranta ce va capta atentia publicului, iar acestia vor retine cu usurinta ceea ce vrei sa le spui.

Vino mai devreme. Daca ai posibilitatea, vino mai devreme la prezentare, cu cel putin jumatate de ora. Intotdeauna exista persoane care vor veni mai devreme. Ai ocazia acum de a afla cate ceva despre publicul tau.

Cauta o persoana prietenoasa. Daca esti nesigur si ai nevoie de suport, cauta in audienta o persoana care zambeste si este de acord cu ceea ce spui. Incarca-ti bateriile din cand in cand prin contact vizual cu acea persoana.

Atentie la accesorii! Evita sa porti accesorii care “zangane” la fiecare miscare. Vei tulbura atentia ascultatorilor tai. Exemple: bratarile cu “viata proprie”, articole de incaltaminte cu “clopotei” etc. Tot aici intra si monedele din buzunarele de la sacou sau pantaloni si care “vorbesc” ori de cate ori te misti.

Fii entuziasmat de subiectul pe care il prezinti. Daca tu nu esti, nimeni nu va fi. Daca dai energie publicului si el iti va da energie.

2 Comments

Leave a Comment