Stilul tău de trainer

stilul tau de training

De când am început să cochetez cu training-ul, am admirat mulți traineri pentru stilul lor, pentru atitudinea în training, deschiderea față de participanți, simțul umorului etc. Nu am admirat trainerii mult prea serioși, atitudinea de superioritate și bețele înfipte în… știți voi unde.

E de la sine înțeles că la început am încercat să copiez toate comportamentele ce mie mi-au plăcut și să fiu și eu ca trainerul „ăla fain”. Și ce credeți că se întâmpla de cele mai multe ori? Nu îmi ieșea. Nu mă simțeam bine, nu ajungeam cum trebuie la participanți.

Acum ceva vreme am fost întrebată la Biblioteca Vie cum ar putea cineva care nu este așa volubil ca mine să fie trainer. Am zâmbit. Răspunsul e simplu: nu toți trainerii sunt la fel. (ca să vezi!) Unii sunt mai glumeți, alții mai serioși, unii sunt mai apropiați de participanți, alții nu, unii sunt mai vorbăreți, alții sunt la subiect etc.

Stilul de training trebuie să fie al tău. Stilul îl creezi odată cu experiența în funcție de ce a funcționat cel mai bine în relația ta cu participanții.

Atâta vreme cât manifești deschidere față de participanți, răbdare și înțelegere, restul se învață. Se învață cum să faci un design, cum să utilizezi metode de training eficient, cum să vorbești în public, cum să evaluezi sesiunile etc. Totul se învață.

Stilul tău de training poate fi un factor care să faciliteze învățarea sau, dimpotrivă, să fie o barieră. De exemplu, simțul umorului, ar putea să creeze o atmosferă relaxantă și deschidere, dar dacă trainerul se transformă în clovn, trainingul se tranformă în stand-up comedy. La fel și cu seriozitatea, Dacă trainerul face abuz de seriozitate s-ar putea participanții să fie crispați nițel. La fel și cu multe altele care țin de stilul de training.

Mie îmi place să abuzez pe ici pe colo de simțul umorului pentru că e în caracterul meu ca om, nu doar în stilul de training.

Poate cu altă ocazie voi scrie ceva și despre efectele râsului în training.

Voi ce stil de training credeți că aveți? Mai serios sau mai glumeț?

Ce fel de trainer ți-ar plăcea să fie în fața ta?

Sursa foto: moaconsultancy.com

Leave a Comment