Cum e cu team building-ul?

Pentru că uneori fac și asta, mă interesează domeniul și citesc despre sau deschid subiecte de discuție despre.

Părerile oamenilor despre team building variază de la „un mare bullshit” la „extraordinar”.

Mulți cred că team building-ul nu e nimic altceva decât o vacanță pentru angajați plătită de firmă.

Aș vrea să fac ceva precizări despre termenul acesta de team building.

Ce nu este team buidling-ul:

Nu este team bonding. Deși este foarte inportantă și interrelaționarea dintre membrii unei echipe, acest lucru nu poate fi tradus în team building. Team bonding-ul are ca scop creșterea sentimentului de apartenență la o echipă, de a da oportunitatea membrilor echipei de a găsi puncte comune pe care mai apoi să le transpună în munca în echipă. Activitățile folosite în programe de team bonding sunt, preponderent, activități de lucru în echipă într-un cadru relaxat: golf, volei, rafting etc.

Nu este un leac minune care, odată luat, face echipa să funcționeze șnur. Pentru că majoritatea programelor de team building durează 2-3 zile, e absurd să creadă cineva că la final echipa va fi perfectă. Nu va fi.

Ce face, de fapt, team building-ul:

Adresează probleme ale echipei. Punctual și pe bucățele. Pot fi probleme ca: lipsa de comunicare, conflict în echipă, lipsa de motivație, lipsa inițiativei etc. Și ghici ce? Așa cum spuneam și mai sus, echipa nu pleacă acasă cu problema rezolvată. Echipa pleacă acasă cu problema analizată din toate unghiurile, cu identificarea contribuției fiecărui membru la problemă, cu soluții posibile de aplicat, astfel încât problema să fie depășită.

Pune cărămizile de la bază în ordine. Team building-ul lucrează la temelia echipei și dă oportuniteatea membrilor echipei să meargă „acasă” și să așeze restul cărămizilor în ordine.

De aceea, un team building fără follow-up e „un mare bullshit”. E ca și cum ai face fundația unei case și apoi ai lăsa-o în paragină.

Revenind la primul paragraf al articolului, cred că oamenii care consideră team building-ul „un mare bullshit” nu au participat la un team building adevărat niciodată.

Sursa foto: thrill.com.au

Leave a Comment